Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1992.godine ustanovljen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. Decembra. Cilj obilježavanja ovog dana je da se unaprijedi razumijevanje problema invaliditeta i pruži podrška za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom.
Svrha obilježavanja dana je podići svijet javnosti s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.
Moramo biti svjesni da osobe s invaliditetom ne treba da budu u fokusu samo 03.Decembra i da im nije samo taj dan potrebna pažnja i podrška već svih 365 dana u godini. ProReha i naše socijalno preduzeće Greens, zajedno sa našim partnerima već godinama stavljamo akcenat na osposobljavanje i zapošljavanje kao ključni segment socio-ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom.
Mijenjajući stavove, njegujući toleranciju, poštujući različitosti, humanizmom i empatijom stvaramo informiranije, obrazovanije i senzibilnije društvo u kojem će uspješnije i zadovoljnije živjeti svi građani.

Translate »