AKTIVNOSTI

Organizovana uvodna konferencija prekograničnog projekta za zapošljavanje ranjivih grupa

 

U uvodnom govoru, moderator konferencije, gosp. Vedad Vajzović, Predsjednik Udruge  ProReha zahvalio je Caritasu Bosne i Hercegovine i Caritasu Italije na potpori u uspostavi saradnje među projektnim partnerima, a koja je u konačnici rezultirala zajedničkim projektom.

Miroljub Nikolić i Vedad Vajzović gosti na BHT1

Cjelokupni projektni plan predstavio je gosp. Miroljub Nikolić iz Caritasa Šabac, u ime nositelja projekta, te naglasio kako ovaj projekt Caritas Šabac provodi u saradnji s Centrom za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom i drugih teško zapošljivih grupa „ProReha“, Ustanovom za obrazovanje odraslih „Socijalno edukativni centar“ Banja Luka, te općinom Bogatić. Dodatno je gosp. Nikolić naglasio kako projekt Poboljšanje zapošljivosti osoba iz ranjivih skupina pružanjem novih znanja i vještina ima za cilj unapređenje zapošljivosti osoba iz ranjivih skupina u prekograničnoj oblasti i povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje, te da se nezaposlenim osobama osiguraju nove praktične vještine iz oblasti socijalnog poduzetništva, socijalne zaštite i socijalne poljoprivrede, na osnovu potražnje tržišta rada, uz saradnju i razmjenu iskustava iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Važno je napomenuti kako navedeni projekt financira Europska Unija kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Bosna i Hercegovina 2014.-2020., u okviru financijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II) u trajanju od 24 mjeseca, počevši od 1. aprila 2021. god.

Tokom ove uvodne konferencije o važnosti planiranih projektnih aktivnosti i procjenu njihovog utjecaja na poboljšanje zapošljivost osoba iz ranjivih skupina, a posebno osoba s invaliditetom, pružanjem novih znanja i vještina, govorili su, predstavnici državnih tijela, svako iz svog domena. Gosp. Vjekoslav Čamber, direktor Ureda Vlade Federacije BiH za evropske integracije, posebno se osvrnuo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom u svijetlu evropskih integracija, dok je gđa Nihada Čolić, u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, govorila o važnosti inkluzivnog obrazovanja, te o oblicima i mogućnostima koje pruža formalno, a koje neformalno obrazovanje. Na kraju su predstavljene i aktivne politike zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, a gosp. Hamid Salihagić, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, je istaknuo mogućnosti trenutnih politika aktivnog zapošljavanja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo, te izazove s kojima se Služba svakodnevno suočava.

Tokom diskusije gosp. Zlatko Malić je u ime Caritasa BiH istaknuo napore i dosadašnje djelovanje Caritasa na ovom području, te izrazio zahvalnost partnerskim organizacijama koje provode projekt kao i učesnicima konferencije na doprinosu, djelovanju i zagovaranju bolje zapošljivost ranjivih skupina, a posebno osoba s invaliditetom.

Osim navedenih na konferenciji su sudjelovali i predstavnici općine Bogatić predvođeni gosp. Milanom Damjanovićem, te predstavnici Ustanove za obrazovanje odraslih „Socijalno edukativni centar“ Banja Luka i Caritasa biskupije Banja Luka, predvođeni voditeljicom centra gđom Slavicom Jukić, kao i predstavnici organizacija osoba s invaliditetom.

Na kraju konferencije istaknuto je kako je ovo samo jedan u nizu projekata koji bi trebao osigurati bolju zapošljivost ranjivih skupina s obje strane granice, te osigurati kvalitetnu razmjenu iskustava u regiji.

O ProReha

Jačanje i unapređenje procesa zapošljavanja kroz centar za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine

MAPA