AKTIVNOSTI

Započeo program osnaživanja kapaciteta organizacija projekta EMPOWER

 

U Sarajevu, od 21. do 23. ožujka, i u Tesliću, od 4. do 6. travnja 2022. godine, održane su prve obuke projekta EMPOWER na temu organizacijskog razvoja, gdje se okupilo više od 50 polaznika. Cilj ove i narednih obuka je osnaživanje organizacija osoba s invaliditetom i edukacije njihovih članova. Trening su predvodili gosp. Suvad Zahirović i gđa Sandra Marković iz Informativnog centra Lotos iz Tuzle.

„Mislim da je ovaj trening izuzetno koristan s obzirom da mnogi učesnici do sada nisu imali priliku uče o izgradnji kapaciteta i da promišljaju na ovaj način o svojim organizacijama. Posebno me raduje što su veliki broj učesnika osobe s invaliditetom. Vjerujem da su kroz ovaj interaktivni trening svi imali priliku da iznesu probleme svojih organizacija iz područja organizacijskog razvoja, a mi treneri smo imali priliku da im damo konkretne odgovore i savjete. Smatram da je čitav projekt EMPOWER izuzetno potreban, posebno mladim ljudima koji zbog nedostatka inkluzije nisu mogli ojačati svoje potencijale. Hvala Caritasu na ovoj prilici gdje smo na zaista praktičan način mogli razmijeniti svakodnevna iskustva što se pokazalo kao izuzetno važno.“ kazala je Sandra Marković, jedan od trenera.

Tijekom obuke sudionici su kroz samoprocjenu organizacije, te grupni i individualni rad imali priliku naučiti o strukturama organizacije, analizirati svoje prednosti i slabosti, te na koji način provoditi umrežavanje i kreirati strateške planove. Predavači su svoje dugogodišnje iskustvo iz područja organizacijskog razvoja prenijeli na konkretan način, sa mnoštvom korisnih primjera. Stečeno znanje i vještine polaznici obuke će moći primijeniti u radu i razvoju svojih organizacija, te na taj način u budućnosti izgraditi kapacitete kako bi pružili kvalitetnije programe i bolje usluge svojim korisnicima.

„Ova obuka mnogo znači meni i mojoj organizaciji jer ću i nakon samo ove obuke nova znanja moći upotrijebiti u svom radu. Zanimaju me i ostale teme, te se nadam da ću moći prisustvovati na narednim obukama. Imam veliku želju da učim i savladavam nova znanja, a kroz ova tri dana sam uvidjela mnoge propuste i sebe i moje organizacije, na kojima sada mogu raditi“, podijelila je s nama Edina Mukinović-Musić iz Udruženja Podstrek.

U okviru programa osnaživanja kapaciteta organizacija projekta EMPOWER održat će se i obuke na teme menadžmenta u socijalnom sektoru, namicanja sredstava, te lobiranja i zagovaranja.

Projekt EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ iz Tuzle, Udrugom „ProReha“ iz Sarajeva i Savezom slijepih RS.

Projekt će trajati do siječnja 2024. godine, a provodit će se na širem području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banjaluke i Sarajeva. (caritas.ba)

       

O ProReha

Jačanje i unapređenje procesa zapošljavanja kroz centar za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine

MAPA